Wednesday, April 10, 2013

Samseng samseng samseng samseng



"Semakin ramai remaja Melayu sertai kumpulan samseng"

Baru-baru ni kita selalu nampak headlines macam ni. Tambahan lagi baru2 ni ada video yg menunjukkan ketua tingkatan kelas yg kena belasah oleh "kawan-kawan" dia yang tersebar kat laman sosial.

Then orang akan mula mempersoalkan "Salah Siapa?!!".
Biasanya akan menyalahkan ibu bapa kerana tidak memberi didikan yang baik.
Target seterusnya adalah guru-guru kononnya tidak menjalankan tugas dengan baik.
Kemudian isu pengaruh rakan sebaya akan timbul.

Tapi adakah itu sahaja punca atau penyebab terjadinya perkara sebegini rupa?
Macam mana dengan media?

Is it not relevant kalau cakap media is the scoundrel behind the lack of morality among our youngsters? Kita sekarang hidup dalam zaman internet where it is so easy for anyone to access almost anything online. 

Another thing is the entertainment industry.  Lately banyak sgt cerita yang menggunakan unsur-unsur negatif sebagai bahan utama. Kononnya nak bagi pengajaran tapi sejauh mana keberkesanan pengajaran tu? Bahagian mana yang banyak di persembahkan kepada tontonan anak muda kita?

Kids are so easily influenced by media. Jangan salahkan budak zaman sekarang jadi samseng kalau movies yang keluar kat wayang semua berunsur gangsterisme, rempit, dan seks. Not that I am a good parent or that I even have kids of my own. I don't. But these small things like what kids now days watch must not be taken for granted.


Memang tugas ibu bapa untuk memantau apa yang anak-anak tonton, tetapi zaman sekarang ni? it seems a little impossible kan? since everything is online and accessible.

*Just a humble opinion. Do give your thoughts about this.*

No comments:

Post a Comment